Little Big House / Room11 Architects

first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/888548/little-big-house-room11-architects Clipboard Year:  CopyAbout this officeRoom11 ArchitectsOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesWellington ParkAustraliaPublished on February 12, 2018Cite: “Little Big House / Room11 Architects” 11 Feb 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesSynthetics / AsphaltMitrexSolar RoofMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalPlumbingSanifloGreywater Pump – Sanifast®SWH190WoodLunawoodInterior ThermowoodMembranesEffisusAVCL Systems for FacadesSinksCosentinoBathroom Collection – Silestone® WashbasinsDoorsStudcoPocket Door Trims – CavKitWoodStructureCraftEngineering – Architectural & FreeformMetal PanelsRHEINZINKPanel Surface Finish – prePATINA-LineHanging LampsEureka LightingSuspended Lights – BloomMetallicsBaileyFacade Systems- I-Line Snap-On Feature ChannelMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Manufacturers: Danpal, Dulux, DVP, Salvaged Celery Products translation missing: en-US.post.svg.material_description Products used in this ProjectVentilated / Double Skin FacadeDanpalFaçade Systems Danpal®Save this picture!© Ben HoskingText description provided by the architects. The Little Big House is located upon the eastern slopes of Mount Wellington, high above Hobart. At 450 meters above sea level, set within a forested landscape, this house encounters snow in the winter months.  Save this picture!© Megan BaynesThe siting of the residence is mindful of its context; positioned close to and perpendicular to the curvilinear road.Save this picture!© Ben HoskingThe house, on a vacant lot between established houses and gardens, is defensive and diagrammatic.Tucked carefully between cadastral constraints and a magnificent birch tree, the footprint has been kept deliberately small. The dwelling is stacked across two levels which step to accommodate the undulating terrain.Save this picture!© Ben HoskingIt’s just a box. A clean volume with two exceptions; a service core and an entry air-lock. Walls, floors and ceilings in the main space are treated uniformly, in white, to create a simple light interior. The entry, kitchen and bathroom spaces are designed to be deliberately, theatrically small and are finished in black, in contrast to the larger white volume.Save this picture!Flor Plan 00Save this picture!Floor Plan 01The house is designed to be intensely private. Given the cool climate, the house has two essential strategies – to hold the heat and find the light.Apertures are purposefully positioned to create pure window types opening to either garden, sky or shadow.Save this picture!© Ben HoskingThe Little Big House is clad in vertical unfinished timber continuing traditions of local vernacular building in Southern Tasmania. The front door entry is set back and this timber remains golden in contrast to the remaining façade which has silvered with time. Each piece of timber is finished with a handmade z flashing to ensure the longevity of the façade.Polycarbonate cladding on the eastern and western facades render luminous shadow walls which enable the house to be concurrently light and contained.At ground level views are limited to that of the immediate garden to the north. Living and dining functions occur alongside an elongated strip window.Save this picture!© Ben HoskingLong views to the Southern horizon are only revealed from the mezzanine level which provides sleeping spaces.The house has three full height vents which stand ajar in the summer months providing natural cross ventilation. A wood fire provides a ceremonial hearth and heats the home.Save this picture!© Megan BaynesA small home with big volumes, the house is a bespoke building in a cool climate. Eschewing many of the traditions of Australian architecture, this house is distinctly Tasmanian.Project gallerySee allShow lessLast Call for Entries: 2018 A’ Design Awards & CompetitionOpportunitiesZechner & Zechner Create a Mixed-Use Complex Beside Peter Behrens’ Modernist IconUnbuilt Project Share CopyHouses•Wellington Park, Australia Little Big House / Room11 Architects “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/888548/little-big-house-room11-architects Clipboard Area:  160 m² Year Completion year of this architecture project Architects: Room11 Architects Area Area of this architecture project Australia Projects 2010 Photographs:  Ben Hosking, Megan Baynes Manufacturers Brands with products used in this architecture project Photographs Little Big House / Room11 ArchitectsSave this projectSaveLittle Big House / Room11 Architects Houses ArchDaily “COPY” Save this picture!© Ben Hosking+ 15Curated by María Francisca González Sharelast_img read more