Hamersley Road Residence / Studio53

first_img Kelly Building Australia Houses Hamersley Road Residence / Studio53 Construction: Year:  Save this picture!© Christian Sprogoe+ 18 Share “COPY” CopyHouses, Extension•Subiaco, Australia ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/531301/hamersley-road-residence-studio53 Clipboard 2013 “COPY” Hamersley Road Residence / Studio53Save this projectSaveHamersley Road Residence / Studio53 Project Team:Chris Maher, Charlotte KennedyStructural Engineer:M.A. Lalli & AssociatesScreen Consultant:Diverse MetalsCity:SubiacoCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Chris MaherRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEADoorsEGGERWood Laminate Doors in Molecular Plant Science InstituteDoorsJansenDoors – Folding and SlidingDoorsC.R. LaurenceCRL-U.S. Aluminum Entice Series Entrance SystemText description provided by the architects. The Hamersley Road Residence is the conversion of an early 1900’s Australian workers cottage to a practical, modern family residence. The external timberwork, moulded plaster, handmade tiles and flannel flower glass of the existing house give the home a distinct arts and crafts aesthetic. The house had been untouched for many years. As the new owners, and as an Architect and Interior Design team, we wished to provide a functional home for our family with flexibility for now and into the future. We also wished to respect and enhance the existing craftsmanship.Save this picture!Ground Floor PlanAs we were designing a home for our family, we wanted to optimise the space of the relatively small site area. We were able to do this through the use of pure forms such as the ‘courtyard’ and the ‘box’.Save this picture!© Christian SprogoeTo the rear of the existing home we constructed a ground floor extension that envelopes a landscaped courtyard. Building to two boundaries and focusing the new ground floor rooms into the courtyard assisted in the creation and then blurring of the boundaries between indoor and outdoor. The intent was to provide multiple spaces of differing character, to be used at different times of the day and year, some inside and some outside.Save this picture!© Christian SprogoeThe upper level addition is delineated from the existing house by taking the form of a pure yellow ‘box’ gently placed on top of the ground floor behind the gable of the existing home. The Box is then further wrapped in a perforated screen to shade and protect it from the sun.Save this picture!© Christian SprogoeThe conception of the ‘box’ is integral to the design of this house. Internally, the box is its own zone; bedrooms, bathroom and play room for the children. Externally the box defines the character of the extension, highlighting the change from existing house to contemporary home in a sympathetic but contrasting manner.Save this picture!© Chris MaherThe intricately patterned and visually permeable screen envelops the box on all sides. The pattern is inspired from the floral motif of the original carpet and fireplace tiles; although given a contemporary edge. This screen provides visual richness, shade and protection to openings whilst offering opportunities for passive surveillance of the street. At night, the screen is illuminated, glows and provides a moment of joy for the neighbourhood.Save this picture!© Christian SprogoeThroughout the design process, we re-used and recycled elements of the existing home to create a story of restoration. This included recycling bricks, light fittings, and even the old laundry trough, which is now a thriving herb garden. The original tin awning on the front of the existing house was resurrected with a coat of Dulux Weathershield in ‘Happy’ to match the ‘box’.Save this picture!© Chris MaherDespite being untouched for over 90 years, the existing home was rescued and rejuvenated. The honest values of the house have been maintained, continued and extended into the new addition, to breathe life into the existing cottage and to create a “happy” and contemporary family home.Project gallerySee allShow lessNorman Foster Joins Hollywood Stars in Petition Against Venice Cruise ShipsArchitecture NewsHouse in Gokurakuji / Naoya Kawabe Architect & AssociatesSelected Projects Share Photographs 2013 Architects: Studio53 Year Completion year of this architecture project Projects Year:  photographs:  Christian Sprogoe, Chris MaherPhotographs:  Christian Sprogoe, Chris Maher ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/531301/hamersley-road-residence-studio53 Clipboard CopyAbout this officeStudio53OfficeFollowProductsSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentExtensionSubiacoHousesRefurbishmentAustraliaPublished on July 30, 2014Cite: “Hamersley Road Residence / Studio53” 30 Jul 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPartitionsSkyfoldRetractable Walls – Stepped & Sloped SpacesVinyl Walls3MArchitectural Finishes DI-NOC in SkyPodsShowerhansgroheShowers – Croma EDoorsC.R. LaurenceMonterey Bi-Folding Glass Wall SystemTable LampsLouis PoulsenLamps – Panthella PortableBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersSealantsEffisusMetal Roof Flashing – Stopper MRDropped CeilingsPure + FreeFormLinear Clip-Strip Ceiling SystemUrban ShadingPunto DesignPavilion – CUBEVentilated / Double Skin FacadeULMA Architectural SolutionsPaper Facade Panel in Nokia LibraryLouversAccoyaAccoya® Wood for Shutters and LouvresSpa / WellnessKlafsGyms & Relaxation RoomsMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more